Gubitak trudnoće: savjetovanje i podrška

Bura nudi edukacije i cikluse edukacija za stručnjake pomagačkih zanimanja. Za sva pitanja slobodno se obratite na helena@budibura.hr

Edukacija Gubitak trudnoće: savjetovanje i podrška planira kroz dvije jednodnevne radionice stručnjake educirati o najbitnijim pojmovima vezanim uz gubitak trudnoće, načinima pružanja podrške u procesu tugovanja i savjetodavnim tehnikama u radu.

Edukacija će se održati 26. i 27. listopada 2024. godine, putem ZOOM-a.

Osigurajte svoje mjesto na edukaciji već danas prijavom. Broj polaznika je ograničen.

Gubitak trudnoće je nažalost prisutniji nego što bismo to mislili s obzirom na učestalost teme u edukacijama, medijima i svakodnevici. Čak 10-20% trudnoća za koje žene znaju završi spontanim pobačajem, a ta brojka može rasti i do 50% kada u statistiku uključimo žene koje nisu niti znale da su trudne.

Previše žena koje izgube trudnoću, u bilo kojem dijelu te trudnoće, izvještava o neugodnim iskustvima u kontaktu s liječničkim osobljem i okolinom. Najčešće se suočavaju s nijekanjem gubitka, šutnjom, izbjegavanjem teme ili “utješnim” izjavama poput “Bolje sad nego kasnije”. Gubitak trudnoće se smatra reproduktivnom traumom i posebno je bolan zbog ideje ne-gubitka, odnosno idejom okoline da nije gubitak ako se radi o gubitku nečega što je tek imalo potencijal biti nešto drugo. Žene nakon pretrpljenog gubitka mogu osjećati i sram što nisu dobro dovoljno brzo, u skladu s očekivanjima okoline, što dodatno otežava tugovanje i oporavak.

Rad s klijenticama koje su proživjele gubitak trudnoće uključuje potrebu za znanjem o procesu tugovanja, kao i o specifičnostima gubitka kojeg prečesto stavljaju pod navodnike.

Sve o edukaciji možete saznati u brošuri ovdje: